“You are not our product, Our products are iPhone and iPads. We treasure your data. We want to help you, keep it private and keep it secure. We’re on your side.”

Tim Cook

Hmmm…

Da știu, ei sunt acolo, noi suntem aici departe. Însă și noi suntem cumva mult mai “relaxați” decât ei și spun asta referindu-mă la confidențialitatea/securitatea online. De la un apropiat am auzit că, într-o discuție despre social media, tracking, cookies, advertising, security, etc, el de fapt nu poate folosi securitatea conturilor diferitelor rețele sociale și in alte aplicații din mediul online pentru că nu este confortabil și pierde o grămadă de “timp” în jobul lui și din asta trăiește, samd… (probabil ați mai auzit această discuție). OK, degeaba aș fi încercat să continui cu recomandările, toate bune și frumoase până când renunțând la securitate și confidențialitate unul din conturile de social media a fost preluat de “niște băieți” iar jobul lui a devenit unul… casnic (if you know what I mean…). A resetat telefonul la default, și următoarele săptămâni și le-a petrecut citind și discutând despre securitate online, setând cea de-a doua metodă de autentificare (2FA) pentru conturile personale din social media (toate, din cele pe care eu le știu și folosesc, au această opțiune când accesezi contul de social media), și modificând setări de privacy acolo unde era cazul. O metodă bună de a începe ușor, ușor conștientizarea riscurilor în mediul online.

Și ca să vă faceți o idee despre cum funcționează tracking-ul online (dacă nu știați până în acest moment, deși ce vă spun eu vouă nu este ceva nou în acest domeniu), să vă spun o întâmplare petrecută nu mai departe de săptămâna trecută. Am fost într-o vizită în țara vecină și prietenă, și de acolo am postat pe una din rețele de socializare o poză cu un copac și încâ una cu o biserică. Fără metadate de localizare în poză și în rețea, “cumva” internetul mi-a servit reclama (în ziua următoare) la o instituție din țara vecină unde, ce să vezi, făcusem pozele.

Dar nu-i așa, noi nu suntem produsul, NUUUUUUUU!

Și ca să stabilim o limită, tot ei spun asta:

Unless the Federal Trade Commission is prepared to bring enforcement actions against companies, these promises to protect privacy matter very little”

Marc Rotenberg

Până data viitoare, respect!